19/06/2018

Folkemødet indsamlede 1.670 kilo madrester

Folkemødet og Nature Energy har på årets Folkemøde indsamlet mere end 1.670 kg madrester. Madresterne omdannes nu til grøn biogas, som sendes ud på det danske gasnet, og dermed erstatter fossil naturgas. Indsamlingen på årets Folkemøde var dog ikke uden vanskeligheder og viser, hvor svært det er at ændre vores affaldsvaner.

 

Mere end 1.670 kg silderester, æbleskrog og resterne fra buffeterne på årets Folkemøde er blevet indsamlet og skal nu omdannes til biogas. Det sker efter et grønt partnerskab mellem Folkemødet og Nature Energy på årets Folkemøde har sat fokus på værdien af at sortere madaffald:

 

- Vi har i årevis været vant til at brænde vores madaffald af, men i 2022 skal alle borgere i Danmark sortere, så vores madrester kan omdannes til biogas. Det en stor adfærdsændring for mange danskere, og det har vi brugt årets Folkemøde til at sætte fokus på, siger Ole Hvelplund, adm.dir. i Nature Energy.

 

Folkemødedeltagerne er blevet mødt med særlige bioaffaldsskraldespande, som har været placeret ved Folkemødets madsteder. Samtidig har en række af restauranterne i Allinge bakket op om initiativet. Alt i alt er der blevet indsamlet 1.670 kg.

 

- Det er første gang, at det organiske affald fra Folkemødet er blevet indsamlet, så vi har ikke et sammenligningsgrundlag. Vi vurderer dog, at potentialet er noget større end 1.670 kg. Nu vil vi se nærmere på, hvad der har virket og hvad der ikke har, men det er tydeligt, at vi står over for en massiv opgave med at ændre danskernes affaldsvaner, siger Ole Hvelplund.

 

De 1.670 kg svarer til en salgspris på 625 kr. Det beløb runder Nature Energy dog op til 5.000 kr. som doneres til et grønt formål på Bornholm.

 

Brug for mere viden – og mindre skyklapper

 

En ny undersøgelse viser, at næsten halvdelen af de danskere, der i dag sorterer, ved, at deres madaffald bliver omdannet til biogas. Det er dog blot 10 pct., der ved, hvad den biogas rent faktisk bliver brugt til. Tilbagemeldingerne fra årets Folkemødedeltagere bekræfter, at det link skal styrkes:

 

- Det er utroligt, hvor overraskede de deltagere vi har talt med har været over, hvad deres madrester kan bruges til. Samtidig må jeg sige, at jeg er lidt rystet over, hvor mange der går med skyklapper, når går hen til en affaldsspand. Vi skal blive bedre til at sortere – også når vi er på festivaller, siger Ole Hvelplund, adm. dir. Nature Energy.

 

Borgerne i 31 af landets kommuner sorterer i dag deres organiske affald. Det omdannes til biogas og grøn gødning. Biogassen sendes typisk ud på gasnettet og erstatter den fossile naturgas, mens den næringsrige grønne gødning køres ud på markerne.

 

Kontakt